„Iustam causam Deus non derelinquet” (II. Rákóczi Ferenc)

Elhunyt dr. Halzl József 

2020. november 13-án életének 87. évében elhunyt Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke. 

A rendszerváltoztatáskor kapcsolódott be a közéletbe, amikor 1956-os műegyetemista időszakáról naplót jelentetett meg. Megálmodta, létrehozta és működtette évtizedeken keresztül a Rákóczi Szövetséget, ami 1989-ben azért alakult, hogy a Kárpát-medencei magyarságot sokféleképpen támogassa a megmaradásáért folytatott küzdelmében.1990-től elnöke volt, majd 2018-ban tiszteletbeli elnökké választották.

Bővebben...

Kitüntető oklevélben részesült a helyi szervezetünk távozó alelnöke.

A Rákóczi-emléknapon kitüntető oklevelet vehetett át szervezetünk távozó alelnöke. Részlet a kitüntetést adományozó elnökségi határozatból: "Stubnya János Domonkos két éven keresztül alelnökként lelkesen segítette a helyi szervezet közösségét. Megbízhatóságára és precizitására mindig számíthattak diáktársai. Saját személyiségével egy különleges színfoltja volt iskolánknak, és jó hírét vitte a Rákóczi Szövetségnek. Úgy érezzük, értékvilága példaként szolgálhat az iskola közössége számára."

Bővebben...

2019. június 14.

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés

Rákóczi Szövetség csatlakozott a FUEN Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéséhez (Minority SafePack). A FUEN kezdeményezése arra irányul, hogy az Európai Bizottság végre foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Az aláírásgyűjtő akciót helyi szervezetünk tagjai is segítik.

2018. január 30.

Színházlátogatás

A Pesti Színházban az Audiencia c. darabot tekintettük meg Halász Judit főszereplésével. "Egy királynő. Tizenkét miniszterelnök. Hatvan év. II. Erzsébet királynő a huszadik század és korunk egyik legjelentősebb uralkodónője. Az audienciáin miniszterelnökeit fogadja, Winston Churchillt, Margaret Thatchert, John Majort, vagy éppen David Cameront. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legközvetlenebb, legszellemesebb, legmegkapóbb személyiségét és az országát szolgáló minisztereit." - olvasható az előadásról a színház honlapján.

Bővebben...

2018. január 20.

Kassa és környéke - tanulmányút
a diákutaztatási program keretében

Felvidéki tanulmányúton vehettek részt a Balassi Gimnázium diákjai, a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan. 

Bővebben...

2017. június 20.

Rákóczi-nap - Jónás Georgina kapta a helyi szervezet idei kitüntetését

Április közepén tartotta a Rákóczi Szövetség helyi szervezete idei ünnepi taggyűlését a névadó II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléknapja alkalmából, ahol a végzős diákoktól is elbúcsúzott a tagság. Jónás Georgina kitüntető oklevelet kapott több éves közösségszervező munkája elismeréséül.

Bővebben...

2017. április 30.

Karácsonyi ajándékgyűjtési akció külhoni magyar gyerekeknek

Idén tizenharmadik alkalommal szervezte meg az „Összetartozásunk ajándékai”akciót a Szent László Társulat a Rákóczi Szövetséggel együttműködve Több mint 50 budapesti és környékbeli helyszínen gyűltek a külhoni gyerekeknek szánt ajándékok. Az akcióba idén az iskolai helyi szervezetünk is bekapcsolódott.

A Szent László társulat köszönő levele

2016. december 26.

Évvégi taggyűlés: az idén is sikeres évet zártunk

Szokásainkhoz hűen, a téli szünet előtt,  december 20-án megtartottuk az év végi taggyűlésünket, ahol áttekintettük az éves programjainak, illetve előkészítettük a következő év eseményeit. Külön ki kell emelni, hogy az idei évben is jelentős anyagi támogatást kaptunk a Rákóczi Szövetség Központi Irodájától, illetve a beszedett tagdíjakból is gazdálkodhattunk.

Bővebben...

2016. december 21.