Balassis sikerek a SZAKE közismereti versenyein

2016. március 23.

Eredményesen szerepeltek diákjaink a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesülete (SZAKE) közismereti versenyeinek az elmúlt hétvégén megrendezett országos döntőjében.

Az „Örökségünk ’48” történelmi, a „Magyarország az én hazám”  és az „Erdélyország” című honismereti, illetve a „Magyarok Európában” című állampolgári vetélkedők összevont döntője Budapesten, a Stefánia Palotában zajlott le. 
A „Magyarok Európában” c. verseny az idén a magyar olimpiai sikerek történetével foglalkozott, ahol a balassisok sikertörténetet írtak, hiszen a 11. B osztályos csapatunk az 1. helyen végzett. Csapattagok: Stubnya Márton, Bolvári Máté, Laukó Bálint. Ugyanezen a versenyen a 3. helyet szerezte meg a 12. B osztály csapata. Csapattagok: Eötvös Dorottya, Ferenczi László, Veszely Ádám. Az Esze Petra, Hegedűs Barnabás és Szabadkai Márton által alkotott 9. B osztályos tanulók csapata pedig a 11. helyezést érte el ezen a versenyen.
Az „Örökségünk 48”’ nevet viselő vetélkedő célja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek, valamint a kiegyezésig tartó korszak szereplőinek, eseményeinek és összefüggéseinek felismerése, emlékének ápolása. Itt a Blankó Miklós, Schaller Eszter és Hoffmann Márk alkotta 12. B-s csapat a 2. helyezést érte el.
A „Magyarország az én hazám” c. témakörben  két csapat is indult, akik a 2., illetve a 6. helyen végeztek: Jónás Georgina, Hegedűs Eszter, Molnár Eszter, illetve Csomor Anna, Cosma Andrea,  Fliegl Beáta (11. B osztályos tanulók).

Új elemként jelent meg az idén az „Erdélyország” c. honismereti vetélkedő, melynek témája a Székelyföld kulturtörténeti örökségeihez kapcsolódott. Itt két csapatunk indult, akik a 7. és a 9. helyet szerezték meg: Tóth Júlia, Lehelvári Gergely, Romoda Péter (9. A-B) és Stubnya János, Eötvös Kitti, Izsák Gergely (9. B).

A diákok felkészítő tanára Molnár Zsolt volt, aki ebben az évben is meghívást kapott a zsűri  munkájába, ahol a szakközépiskolások teljesítményét értékelte az „Erdélyország” c. kategóriában.

A versenyzők és felkészítő tanáruk a megnyitó előtt