Felvidéki tanulmányút és kárpátaljai táborozás

2018. november 5.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatainak segítségével az őszi szünet előtti napokban felvidéki és kárpátaljai utazáson vehettek részt iskolánk diákjai.

Az október 19-i felvidéki program során a zoboraljai magyar nyelvszigethez tartozó település, Alsóbodok magyar középiskolájával közösen emlékeztünk meg az 1956-os forradalomról, majd Esterházy János  sírkápolnájánál tisztelegtünk. A mártírsorsú felvidéki politikus hamvai évtizedekig jeltelen sírban nyugodtak, az alsóbodoki sírkápolna 2017 ősze óta biztosít végső nyughelyet számára. A megemlékezések után a Zobor-hegy lábánál elterülő Nyitra városában tett látogatással zárult programunk.

A kárpátaljai táborozásra pár nappal később, október 25-26-án került sor. A munkácsi Szent István Líceum vendégeiként utazhattunk ki, s az iskolalátogatást összekötöttük egy beregszászi városnézéssel, a munkácsi vár megtekintésével, valamint a szolyvai emlékpark megtekintésével. Szolyván azoknak állítottak emléket, akiket a második világháború végén, 1944 novemberében a megszálló szovjetek málenkij robot néven elhíresült közmunkára kényszerítettek. A magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, majd a Szolyván kialakított gyűjtőtáborba zárták őket. A szolyvai lágerben a rendkívül embertelen bánásmód és a járványos betegségek miatt több ezren hunytak el.
A második napon kirándulást szerveztünk a Vereckei-hágóhoz, ahol honfoglaló elődeink bejöttek végleges hazájukba, a Kárpát-medencébe. A vereckei emlékmű - amely Matl Péter kárpátaljai művész alkotása - a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található. A hágó feletti emlékhelyről csodálatos panoráma nyílik az Északkeleti-Kárpátok hegyvonolataira. Az itt készített csoportképünkkel zárult a kétnapos tanulmányút szakmai része.

Az utazásokon készült fotókból albumokat állítottunk össze, amelyek letölthetők az alábbiakban:

Nyitra-Alsóbodok

Fotóalbum letöltése....
Kárpátalja

Fotóalbum letöltése....

 

Felvidék: csoportkép Alsóbodokon, az Esterházy-sírkápolnánál

 

Kárpátalja: csoportkép a Vereckei-hágónál