Komárom-Érsekújvár: tanulmányút a Rákóczi Szövetség szervezésében

2018. március 25.

A Rákóczi Szövetség márciusi diákutaztatási programja keretében iskolai szervezetünk a felvidéki Révkomáromba és Érsekújvárra szervezett tanulmányi kirándulást.

 A program egyik fő eleme a  Komáromot körülölelő erődrendszer megtekintése volt. Az erőd egyes elemei már a 16. században is álltak, hiszen Komárom, mint főkapitánysági székhely, kiemelkedő jelentőséggel bírt a Magyar Királyság törökök elleni védelmi rendszerében. A 19. század legelején, a napóleoni háborúk során épült ki igazán, fontos szerepe volt az 1848/49-es szabadságharcban is. A szlovák oldalon, a Duna és a Vág folyó találkozásánál fekvő központi erődben idegenveztéssel tettünk egy kb. másfél órás túrát, majd ezután a város főbb nevezetességeit tekintettük meg. Koszorút helyeztünk el Klapka György tábornok főtéri emlékművénél és a város híres szülöttének, Jókai Mórnak a szobránál.

A délután folyamán Érsekújvárra utaztunk tovább, ahol a Pázmány Péter Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium vendégei voltunk. Az iskola fiatal igazgatója, Beták Norbert kalauzolt bennünket végig az épületen, s így betekintést nyerhettünk a gimnázium hétköznapjaiba.

Utazásunkat - melyen főleg az iskolai szervezetünk diákjai vettek részt - a Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatából finanszíroztuk.

Csoportkép a komáromi erődben, a Ferdinánd-kapu előtt

Koszorúzás Klapka György és Jókai Mór szobránál

Csoportkép a komáromi főtéren, Klapka György szobra előtt

Az érsekújvári gimnázium egyik tantermében

Az utazás képeiből összeállított fotóalbum megtekinthető a helyi szervezetünk facebook-oldalán.