Tehetségnap

2022. december 02.

Tehetségnap és tehetségkutató verseny a Balassiban

November 30-án rendeztük meg a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Tehetségnapját, ami egyben a nagy múltú Tehetségverseny eredményhirdetése is volt. Az eseményre nagy számban érkeztek a tehetségkutató verseny negyedik osztályos résztvevői és az őket elkísérő szülők.

A tehetségverseny eredménye

Köszöntőjében Farkas György igazgató elmondta: a rendezvény célja – a Tehetségverseny díjainak átadásán túl – az, hogy a negyedikes kisdiákok találkozhassanak balassis tehetségekkel, bepillantást kaphassanak a különféle tehetséggondozó műhelyek világába.

Az esemény művészeti blokkal indult. A gimnázium diákjainak zenei és irodalmi produkcióját Tóthné Mózer Annamária énektanár, művészeti vezető tanította be. A teremben kiállított alkotások a képzőművészeti szakkör munkáját dicsérték. Tehetséges képzőművészeink Vitárius Nikoletta művésztanár irányításával minden nyáron egy hetet töltenek el Ozorán, az ottani balassis alkotótáborban. Az idei „termés” legszebb darabjait láthatta az érdeklődő publikum.

 

Csengettyu

 

A Balassiban több tehetségműhely is létezik. Közülük kettő mutatkozott be. A természettudományos szakkör különlegessége, hogy a megvalósult változatos programokban a 6-7. osztályos kisgimnazistákat 11-12. évfolyamos diákmentorok segítik. A Bogát Éva és Laczkóné Jezerniczky Enikő tanárnők által vezetett szakkör tevékenységéből villantottak fel néhány képet a megjelent tanulók. (A szakkör a Nemzeti Tehetség Program finanszírozásával valósult meg.)

 

NTP szakkor

 

Ezt követően a pénzügyi – vállalkozói szakkör legidősebb, 12. évfolyamos csapata mutatta be az elmúlt öt év sikereit. Figura Magdolna tanárnő diákjai rangos országos versenyek győztesei, aki bebizonyították, hogy meddig lehet eljutni, ha a kreativitás kitartó szorgalommal párosul.

 

Vallakozok

 

A délutáni rendezvény egyik várva várt eseménye a Tehetségverseny eredményhirdetése volt. Tehetségkutató versenyünket 29. alkalommal tartottuk meg. Az első, írásbeli fordulóban változatos feladatokkal kellett megbirkózzanak a versenyzők. Különféle tesztek mérték a képességeket, majd egy nyelvi és egy matematikai feladatlapot is ki kellett tölteniük a kisdiákoknak. A szóbeli fordulóba a legjobb 40 tanuló került. Itt a matematikai és nyelvi logikát mérő kérdések mellett a természettudományok témaköréből is kaptak kérdéseket a versenyzők. Ezek után nem kell különösebben bizonygatni, hogy egy komplex és könnyűnek nem mondható versenysorozat végére érve oszthatta ki Farkas György igazgató az emléklapokat, okleveleket és a jutalmakat.

 

Dijazottak

 

A 2022. évi tehetségverseny győztese Kökényesi Csenge. A második helyen Almássy Zalán, míg a harmadik helyen Vastag Vivien végzett. Oklevelet kaptak még: Botlik Bálint Iván (4. hely) és Horváth Máté (5. hely). Rajtuk kívül minden döntőbe jutott kisdiák emléklapot vehetett át, hiszen ahogy az eredményhirdetésen elhangzott: mindenki, aki a döntőben szerepelt, megdolgozott a sikerért, és egy nehéz versenyen van túl. Jogosan jár a gratuláció minden versenyzőnek!