Gyászhír

 2019. szeptember 19. 

Mély fájdalommal értesültünk a gyászhírről: iskolánk egykori diákja, Riz Levente, Rákosmente polgármestere, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szeptember 19-én elhunyt. Riz Levente 1993-ban érettségizett a Balassi Bálint Gimnáziumban, 2006 óta volt Rákosmente polgármestere.

Temetése. 2019. szeptember 30-án, 14:15 órától lesz a pestszentlőrinci temetőben.

Hajdani diákunk emlékét kegyelettel megőrizzük!

Riz Levente

1974-2019

„Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról. Egyik legközelebbi munkatársam volt, ezért halála számomra személyes veszteség is” – írta Tarlós István főpolgármester hivatali közleményében.

„Riz Levente 2006 óta volt a XVII. kerület polgármestere és a Fővárosi Közgyűlés tagja. Közös munkánk során tapasztaltam, hogy minden törekvése, minden kerületéért és a fővárosért tett intézkedése Budapest érdekeit szolgálta. Őszinte részvétemet nyilvánítom a családjának” – áll a főpolgármesteri részvétnyilatkozatban. Az elhunyt polgármestert Budapest Főváros Önkormányzata és Budapest-Rákosmente Önkormányzata is saját halottjának tekinti.

Riz Levente Budapesten született 1974. december 2-án. Középiskolai tanulmányait a XVII. kerületi Balassi Bálint Gimnáziumban végezte. Az ELTE BTK-n szerzett diplomát történelem, politológia és összehasonlító irodalomtudomány szakon. Nem sokkal később letette a közigazgatási alapvizsgát, majd a közigazgatási szakvizsgát is.

1997 és 2009 között a rákoskeresztúri Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanára volt. A tanítás mellett bontakozott ki politikai pályafutása.

1997 óta dolgozott a Fideszben. Előbb, mint a parlamenti frakció szakértője, majd 1998–2002 között az Oktatási Minisztériumban, mint miniszteri tanácsadó. Közben a Fidesz Elnöki Kabinet munkatársa is volt egy ideig. 2002 óta a frakció oktatási szakértőjeként tevékenykedett. A XVII. kerületi Fidesz csoportnak 2005 óta volt elnöke.

A 2006-os önkormányzati választáson megválasztották Rákosmente polgármesterévé, s egyúttal a Fidesz fővárosi listáján bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe is.

A 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz jelöltjeként egyéniben, a budapesti 25. választókerületben induló Riz Levente már az első fordulóban elnyerte a mandátumot, 56,84%-os támogatottsággal. Az őszi önkormányzati választáson több mint kétharmados arányban választották újra kerületi polgármesternek, és ezt a pozíciót a 2014-es választáson is megőrizte. Nagy munkabírású, elkötelezett polgármesterként hatalmas városfejlesztési munkálatokba kezdett: három polgármesteri ciklusa alatt – a hazai és az uniós forrásokat jól felhasználva – Rákosmente modern kertvárosi kerületté vált. Szakmai sikereinek titkát ő maga így foglalta össze egy korábbi, vele készült interjúban: „Munkatársaimmal együtt egységes csapatot alkotunk, azt tartjuk szem előtt, hogy minden fejlesztésnek, beruházásnak, intézkedésnek a közösséget kell szolgálnia.Ennek tükrében nem meglepő, hogy szenvedélyének saját bevallása szerint a munkáját tartotta, legfőbb hobbija azonban a sport és a zene volt. Rockzenekarával rendszeresen koncertezett, billentyűs hangszeren és gitáron is játszott. Minden évben részt vett a csíksomlyói gyalogos zarándoklaton.

Egy évig küzdött a súlyos betegséggel. 2019. augusztus 13-án bejelentette, hogy egészségügyi okok miatt nem indul újra a 2019-es önkormányzati választáson. Facebook-oldalán ezekkel a sorokkal köszönt el a rákosmentiektől:

„Szeretnélek Benneteket tájékoztatni, hogy szándékaim ellenére a betegséggel vívott küzdelmem még több energiát kíván, ezért most kizárólag a gyógyulásomra, valamint a családomra koncentrálok és visszalépek a polgármester-jelöltségtől... Hálásan köszönöm mindenkinek az elmúlt tizenhárom év bizalmát és támogatását. Együtt olyan élhető, modern kertvárost építettünk fel, amelyre méltán büszkék lehetünk.”