Martinstag -Szent Márton–napi felvonulás a Balassiban

2019. november 15.

A Szent Márton-napi hagyományokat elevenítették fel kisgimnazistáink, amikor lámpásaikkal bejárták és megkerülték az iskola épületét.

A IV. századi Pannonia provincia Savaria (ma Szombathely) városában született Szent Márton tours-i püspök (317 – 397), aki tehát szegről-végről honfitársunk. A hagyomány szerint, amikor 371-ben püspökké választották, ő –menekedvén a feladattól- egy ólba bújt, ahol a ludak gágogása árulta el jelenlétét. Így tehát kénytelen volt elvállalni a megtisztelő megbízást, amit haláláig tisztességesen el is látott. Szent Márton híres volt könyörületességéről. Egy kifosztott és megvert koldusnak például odaadta saját köpenyét.

Szent Márton emléknapja november 11-e. Történetéből már sejthető, hogy az ünnep egyben az őszi nagy lakomák időszaka: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Főleg németek lakta területen terjedt el az esti fáklyás felvonulás szokása (Martinsumzug). A hagyomány szerint a lámpások fénye a jócselekedeteket jelképezi.
A lámpások fénye bevilágította a korán sötétségbe boruló utcákat, hogy minél messzebbre vigye a felvonulók üzenetét: Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, békességet, lelkünknek üdvösséget!

A lakoma sem maradhatott el: a szülők segítségével készített libazsíros kenyereket ehették jóízűen a felvonulók. A Márton – napi hagyomány ápolói a gimnázium némettanárai. Az idei esemény főszervezője Ludányi Edit tanárnő volt.