Kiállításmegnyitó

2019. június 13.

A Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósult 60 órás művészeti szakkör keretében készült alkotásokból nyílt kiállítás az Iskolagalériában.

 

Vitárius Nikoletta tanárnő és szakkör diákjai, valamint Farkas György igazgató a művészeti kiállítás megnyitóján

Rövid összefoglaló a pályázat megvalósulásáról:

Épített környezetünk volt a szakkör tematikája, mely szorosabbá teszi a kapcsolatot az emberek és saját életterük között. A célunk az volt, hogy jobban tájékozódjunk a környezetükben, ismerjük meg annak sajátosságait, és hogy tudatosan és tevékenyen vegyünk részt annak formálásában.

Év elején tematikus sétákat tettünk a kerület több építészeti látványosságához, ahol személyesen figyelhették meg tanulóink a részleteket. Rajzoltak a rákoskeresztúri református templomnál, a Vigyázó kastély udvarán, az Erdős Renée Háznál. A grafika technikájával örökítették meg mindazt az értéket, ami környezetünkben megtalálható. A grafika különféle válfajainak kipróbálása és ábrázolási rendszerek megismerése, ismereteik bővítése volt a cél. Játékos megfigyelések, épületbejárások, séták, intézménylátogatások segíthetik az épített terek jellemzőinek és minőségének megismerését, a térben való tájékozódás és térészlelés fejlesztését. A konkrét terekben szerzett tapasztalatokat kiegészítették a plasztikai, téralkotó és tervező képességfejlesztő feladatok.

Készültek modern épületeket kiegészítő városképek, majd képkivágásokkal kollázsok. A későbbiekben geometrikus makett kompozíciókat alkottunk, amelyeket a térben felfüggesztve vizsgáltunk. Sokszorosított grafikai hidegtű és rézkarc technikával Ady illusztrációkat is készítettek a szakkörösök.

Az év folyamán vendégünk volt Varga Zsófia – grafikusművész – aki kísérleti monotípia foglalkozást tartott: litográfiáit és monotípiáit mutatta be, beszélgettünk a technikákról majd feketéből a fény felé építkező kísérleti monotípia technikát ismertette meg a gyerekekkel, amit ki is próbálhattak.

A pályázat része volt egy 3 napos szaktábor Gyulán, ahol kis művészeink kiszakadhattak az iskolai keretek közül. Képeiket főleg ceruzával, tolla, tussal, festve készítették el. Az 5-10. évfolyam tanulói kivételes szépségű helyszíneken hódolhattak kedves időtöltésüknek, a rajzolásnak, festésnek. Az Almássy kastélyban tett izgalmas látogatás után évszázados fák alatt ülve örökítették meg a park, a kastély épületének egy-egy részletét. Lehetőségük nyílt a munkálkodásra a Várban, valamint az immár 179 éve épült Százéves cukrászda hangulatos, kézzel festett falai között. Ellátogattunk a híres Ladics-házba is. A kívülről szerény, földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban. Az ódon falak kivételes kiállításnak adnak otthont, amelynek látogatása során időutazáson érezhették magukat tanulóink. Erről tanúskodnak a ház kertjében készített munkáik. A gyulaiak által Élővíznek nevezett Körös partján a természet szépségeit megörökítő képek készültek.

Igazi élmény volt látni a kreativitásból fakadó aprólékos gonddal, nagy odafigyeléssel létrehozott alkotások születését!