Kerületi fizikaverseny a Balassiban

2018. március 20.

Idén márciusban is megrendeztük a rákosmenti iskolák fizikaversenyét, melyre a kerület általános iskolái mellett a Balassi 7. és 8. évfolyamos csapatai is neveztek. A verseny próbára tette a diákok  logikus gondolkodását és kreativitását egyaránt, emellett a szaktárgyi ismeretekre is szükségük volt.

Újszerűnek számított az a feladat, melyben egy filmbejátszás alapján kellett a helyszínen kísérletet rekonstruálni. Az előzetes feladat is a kreativitásra épült: a csapatok egy kedvenc témájukhoz kapcsolódó kísérletet vettek fel videóra, amit a verseny napján a többiek előtt mutattak be.
Az eredményhirdetésen joggal mondhatta Farkas György igazgató: ezen a versenyen minden csapat nyertes, hiszen mindenki egyaránt átélhette a fizika tudományának varázsát.
A versenyt követően dr. Piláth Károly tanár úr mutatta be népszerű fizikai kísérleteit. A közönség soraiban helyet foglaló diákok és tanárok az előadás láttán mind egyetértettek abban, hogy a fizikát is lehet érdekfeszítő módon magyarázni - úgy, hogy azt még a laikus hallgató is megértse, megszeresse.
A nemrégiben „Rátz Tanár Úr Életműdíj” elismerésben részesült Piláth tanár úr után egy fiatal balassis tehetség, a 12. osztályos Nagy Dániel is bemutathatta kedvenc kísérletét, mellyel az Ifjú fizikusok nemzetközi konferenciáján szerepel majd áprilisban.
Elmondhatjuk, hogy ez a délután a fizika ünnepe volt a Balassiban. Reméljük, hogy hagyományt teremtettünk a második alkalommal megrendezett versennyel, s jövőre hasonló lelkesedéssel vágunk neki a harmadiknak. Köszönet a szervezőknek, az előadóknak és minden résztvevőnek!
Az eseményről az M1 „Iskolapad” című műsorának március 21-i adásában látható tudósítás.