enekrajztlogo

Kínában járt a Balassi vegyeskara

2012. július 28.

Július közepén Kínában turnézott a Balassi Gimnázium vegyeskara.
Az énekkar kínai útjáról az alábbiakban honlapunkon is beszámolunk.

A feltöltött fotók elérhetők innen.

SHANGHAI, PEKING, BELSŐ-MONGÓLIA
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Vegyeskara  kínai koncertútjának állomásai

A balassis énekkarosok – Bartal Lajos tanár úr vezetésével - 2012. július 13-án szálltak fel az Isztambul felé induló repülőre, hogy aztán kb. 3 órai utazás után tovább vegyék az irányt egy újabb , majdnem 10 órás repüléssel Kína felé, Shanghai  városába.
A balassis kórustagok 2011. december 3-án egy országos válogatáson vettek részt, ahol Magyarország több száz fiatalja – muzsikusok, táncosok, énekesek, kórusok – bíztak abban, hogy ők lehetnek talán azok a szerencsések, akik a Soong Ching Ling Nemzetközi Alapítvány meghívására utazhatnak majd Kínába és Belső-Mongóliába a 41 fős magyar kulturális delegáció tagjaként.
A Balassi Vegyekarának sikerült, 31 fő vehetett részt ezen a szép és felejthetetlen 12 napos utazáson, két debreceni táncospár és egy, a Konzervatóriumot ebben az évben végzett szakszofonos  fiatalember, valamint a Panda Szövetség vezetőinek társaságában.
Shanghaiban a fiatalok megismerkedhettek a város nevezetességeivel: az Óváros hatalmas pagodáival, a gyönyörű „Örömök kertje” csodálatos virágaival, az Óváros „cikcakk” hídjával, a monumentális „Kelet Gyöngye” 468 méter magas tv-tornyával, a Csodák Palotája látványos kiállításaival, az esti fényeivel pompázó Shanghait  a Huangpu folyón tett hajókázással.
Másnap a magyar kulturális delegáció Pekingbe repült, ahol csatlakozott a 400 fős nemzetközi delegációhoz:  a Belgiumból, Kanadából, Djiboutiból, Etiópiából, Japánból, Koreából, Malaysiából, Pakisztánból, Oroszországból, Ukrajnából, Üzbegisztánból, Zimbabwéből - és természetesen Kínából - érkezett fiatalokkal két, felkészítő napot töltöttek együtt, 12 vegyesen – előre összeállított - nemzetközi csapatban, s a nagyon kreatív és innovatív közös, csapatépítő  munka eredményeivel utaztak tovább egy éjszakai vonatozással Belső-Mongóliába, Chifengbe.
A várostól távol lévő pusztában, egy hatalmas jurta táborban töltött 3 napot – a Soong Ching Ling Nemzetközi Alapítvány vendégeként – a 400 fős nemzetközi diáksereg, a balassis diákok is, természetesen; ahol kulturális bemutatkozások, sportversenyek váltogatták egymást mongol barátaiknak a kultúrájukat, művészetüket bemutató előadásaival  felváltva.
A Balassi Vegyeskara is egy éjszakai koncerttel és a chifengi tartózkodást záró, minden nemzet művészeti delegációjának bemutatkozó műsorában szerepelt kiemelkedő sikerrel.  A magyar énekkarosok főképp magyar szerzők műveivel, a kórusszámok jellegzetes temperamentumával vívták ki a nemzetközi közönség elismerését. Jó volt aznap este – a koncert után – a vacsoránál fogadni a rengeteg gratulációt a kórusvezetőnek és az énekkar minden tagjának egyaránt.  
Késő este hatalmas tábortűzzel – közös táncokkal és játékokkal, pompás tűzijátékkal - búcsúzott a rengeteg barátságot kötött sok fiatal Belső-Mongóliától, Chifengtől.
Másnap már ismét Pekingben volt a nemzetközi diáktársaság, s egy hatalmas színházteremben búcsúztak el egymástól a sok országból érkezett fiatalok: előbb kirakodó vásáron cserélgethették egymás portékáit, s aztán egy parádés kulturális bemutató zárta a hat napig tartó nemzetközi kulturális táborozást.
A Balassi Vegyeskara ismét szép koncertprogrammal erősítette meg a már korábban kivívott szakmai elismerését, gazdag repertoárjukból a legnépszerűbb kórusszámaikat adták elő.
Az utolsó két pekingi nap már a turizmus jegyében telt el: megismerhették a balassisok a Tian’anmen teret, a Tiltott várost, a gyönyörű templomokat – az Ég templomát, a Láma templomot - , az állatkertet – benne a pandamacikkal -,  a pekingi olimpiai „madárfészek” stadiont, részt vehettek egy akrobata show műsorán, s megmászhatták a kb. 50 ezer kilométer hosszú kínai Nagy fal egy részét is.
Elmondhatjuk, a kínai vendéglátók hatalmas ötösre vizsgáztak vendéglátásból, szervezésből, kedvességből, figyelmességből, program-összeállításból.
A Balassi Vegyeskarának tagjai  hatalmas élményekkel    tértek haza július 24-én, hogy aztán napokig tartó élménybeszámolóikkal örvendeztessék meg szüleiket, testvéreiket, barátaikat, tanáraikat.
A kínai nemzetközi művészeti tábor nyíltan felvállalt küldetése – a Soong Ching Ling Nemzetközi Alapítvány hitvallásával harmonizálva – a nemzetek fiataljai közötti barátságok kialakítása és a későbbiekben való fenntartása a Balassi Vegyeskar tagjai között is megvalósult, hisz többen igazi barátként azóta is  levelezéssel tartják a kapcsolatot egymás között.  
Jó volt látni és hallani, hogy a kínai fiatalok augusztus   13-21-ig tartó magyarországi útján a Balassi Vegyeskar egyik kórusszámát énekelték, a „Tavaszi szél” című népdalfeldolgozást, a Pekingben elkért kórusmű kottáját megtanulva.
Köszönjük Rákosmente Képviselő-Testülete tagjainak, hogy támogatásukkal hozzásegítették a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Vegyeskarát ahhoz, hogy tehetségükből adódóan méltón képviselhessék Magyarországot ezen a rangos nemzetközi kulturális találkozón; s köszönjük azt is, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodhattak a fiatal énekkarosok ezzel a művészeti munkájukat megkoronázó kínai utazással.