enekrajztlogo

A Balassi Vegyeskarának sikere az EUROTREFF ’11 Európai Zenei Fesztiválon

2011. szeptember 15.

Igazi örömünnepnek tekinthető a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Vegyeskarának legutóbbi kórusútja. Ez év januárjában kapott a gimnázium vegyeskara az Európai Ifjúsági Kórusok Nemzeközi Szövetségétől meghívást, pályázzanak az idei évi EUROTREFF 11’ Európai Zenei Fesztiválra. A márciusi eredményhirdetésből aztán kiderült, hogy a fent jelzett időpontban a Balassi Vegyeskara – Bartal Lajos karnagy vezetésével – fogja képviselni Magyarországot ezen a kétévenként megrendezendő rangos zenei fesztiválon, a németországi Wolfenbüttelben. Az európai megmérettetésre felkészülés azonnal elkezdődött, s az eredményt  2011. szeptember 3-11 között mérhették le a balassis kórustagok.

 Az utazás rögtön egy igazi zenei különlegeséggel kezdődött, Richard Wagner operaházának megtekintésével, Bayreuthban. A nagy zeneszerző megálmodta és megtervezte-kivitelezte bayreuthi Festspielhaus színpadán énekelhetett a Balassi Vegyeskara. A Wagner- és Liszt-ház megtekintése után koszorút helyezett el a kórus Richard Wagner és Liszt Ferenc sírján.
Az EUROTREFF Fesztivál elő-programjaként a németországi Uelzenben egy gimnáziumi kórus fogadta vendégül a Balassi Vegyeskar tagjait három napra. A családoknál elhelyezett magyar diákok nagyon jól érezték magukat, s a két kórus közös kirándulása – Hamburgba és Lüneburgba – is erősítette a kórustagok között már kialakulandó barátságokat. Az uelzeni tartózkodást a városi színházban megtartott közös hangverseny zárta, s öröm volt hallani és látni a két vegyeskar repertoárjából kiválasztott kórusművek együttes megszólaltatását magyar és német nyelven.
Szeptember 6-tól Wolfenbüttelben, az EUROTREFF ’11 Európai Zenei Fesztiválon folytatódott a kórusút, ahol egy példásan megrendezett és lebonyolított európai rendezvényen vehettek részt a Balassi Gimnázium Vegyeskarának tagjai. Sok közös éneklés, önálló koncertek tették izgalmassá és értékessé ezt az öt napot. A közös próbák és a nagy, közös fellépés egy német és egy svájci kórussal  – Mihael Gohl, nemzetközi hírű karnagy vezetésével – igazi  zenei csemege volt a magyar fiataloknak is. Az utcai koncertek varázsa, ahol a kórusok egymásnak is énekelhettek, felemelő volt, hisz többször hallhattak a balassisok magyar szerzők műveit is (Kodály Zoltán Egyedem, begyedem, Bárdos Lajos Szellő zúg távol és Cantemus alkotásait) olasz, német és svájci kórusok kiváló magyar nyelvű tolmácsolásában.
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Vegyeskarának legnagyobb sikere az a 45 perces önálló koncert volt a Szent Tamás templomban, ahol a hangverseny végén hosszan, állva köszöntötték őket vastapssal az Európa számos országából jött énekkarok tagjai és vezető karnagyai.

„Hidak”! Ez volt az EUROTREFF ’11 Fesztiválnak a mottója, s valóban látható volt az éneklés örömével átitatott hídépítés országok, nemzetek között a minden résztvevő által ismert közös nyelvvel, az éneklés varázsával. A Wolfenbüttel város Lindenhalléjában megrendezett gálaműsor végén a 21 európai énekkar közötti híd felépítésével, a közös éneklés emlékével hazautazó kórustagok – így a balassis énekkarosok is - ennek a szép feladatnak aktív megvalósítójaként büszkén és boldogan emlékeznek majd évek múltán is erre a nagy, európai közös éneklés minden napjára, percére. 


 

Képek a németországi kórusútról

{phocagallery view=categories|imagecategories=1|imagecategoriessize=5|hidecategories=5,1,2,3,4,6,7,14,13,16,17}