Balassis sikerek a SZAKE közismereti versenyein

2013. április 8.

A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) 1989-ben alakult oktatást támogató civil szervezet. Közel 600 középiskolával tart kapcsolatot, s közismereti vetélkedői az évek folyamán töretlen népszerűségnek örvendenek.

A „Magyarország az én hazám”  honismereti, az „Örökségünk ’48”  történelmi és állampolgári, valamint az „Európai állampolgári ismeretek”  című vetélkedők összevont döntőjét immáron tizedik éve rendezték meg Budapesten, a Stefánia Palotában.  A döntőbe bejutott 47 középiskola háromfős csapatainak 297 diákversenyzőjét és közel 60 kísérőtanárát dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztérium köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte az ünnepélyes megnyitón.
Molnár Zsolt, a Balassi Gimnázium történelem munkaközösségének vezetője ebben az  évben is képviseltette diákjaival az iskolát a versenyen, sőt, az idén is részt vett a rangos zsűri  munkájában, ahol a szakközépiskolások teljesítményét értékelte a „Magyarország az én hazám” c. kategóriában.
Az „Örökségünk 48”’ nevet viselő témakör célja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek, valamint a kiegyezésig tartó korszak szereplőinek, eseményeinek és összefüggéseinek felismerése, emlékének ápolása. Itt az Együd Norbert, Kiss Eszter, László Lilla alkotta 12. A-s csapat az országos 4. helyet szerezte meg. Ugyanebben a témakörben a  7. helyen végzett a 11. C-s Horváth Violetta, Kalmár Bálint és Jakab Benjamin. A „Magyarország az én hazám” c. témakörben versenyző csapat a 3. helyet szerezte meg (Mahó Sándor, Tóth Botond és Tóth Zsombor). Az idén először indultak balassis diákok az „Európa”  c. témakörben is, ahol a két csapat a 4., illetve a 6. helyet szerezte meg (csapattagok: Blankó Miklós, Hoffmann Márk, Veszely Ádám és Ales Natasa, Horváth Gábor, Száz Henrietta).

A versenyzők csoportképe az ünnepélyes megnyitó előtt a Stefánia Palota színháztermében