Tanulmányút és továbbképzés az izraeli Yad Vashem Intézetben

2017. november 18.

A magyar és az izraeli kormány együttműködési megállapodásának értelmében 25 magyarországi pedagógus számára vált lehetővé, hogy izraeli továbbképzésen vegyenek részt a holokauszt témakörében. A sikeres pályázók között volt Molnár Zsolt, iskolánk történelemtanára, aki november első hetében vett részt a tanulmányúton a jeruzsálemi Yad Vashem Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézetben.

A program különleges jelentőségét az adta, hogy az erkölcsi nevelés fontosságát mindkét állam kiemelt prioritásként kezeli. A képzés tartalma felölelte nemcsak a holokauszt témáját, hanem a toleranciára nevelést, a rasszizmus elleni küzdelmet, továbbá az erkölcsi nevelés módszertanát tekintve is új elemeket adott. A résztvevő tanárok az előadásokon a téma kutatásának legnagyobb szakértőit hallhatták, mint például Randolph L. Braham, Yehuda Bauer történészek, illetve az utolsó nácivadászként ismert Efraim Zuroff. A Yad Vasem holokauszttörténeti múzeumában pedig Chava Baruch, magyarországi származású történész tartott tárlatvezetést.
A holokauszt túlélői küzül a szintén magyar származású David Gur tartott előadást, aki cionista ifjúsági aktivistaként 1944-ben, a nyilas uralom időszakában, életét nem kímélve, zsidók ezreit mentette meg a mozgalma által hamisított Schutzpass (védlevél) segítségével.
Az elméleti oktatás mellett jeruzsálemi városnézések, múzeumlátogatások, valamit egy Holt-tenger környéki szabadidős program is szerepelt (Maszada-erőd, Kumran, fürdés a Holt-tengerben).
A képzésről - amely összesen 100 órát foglalt magába - a résztvevők tanúsítványt kaptak. Az utazást és a programok költségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozta.

A program résztvevői a képzésen David Gur holokauszt-túlélővel

Balról: képzésen a Yad Vasem emlékparkjában (háttérben a Világ Igazainak fasora)
Jobbról: csoportkép a Herzl-hegyen (háttérben Herzl Tivadar síremléke)

Csoportkép a Maszada erődjében, háttérben a Júdeai-sivatag és a Holt-tenger

Jeruzsálem óvárosában: a Siratófal és a Templom-hegy a Sziklamecsettel (balról); napfelkelte az Al-Aksza mecsetnél (jobbról)

Arab bazársor a Via Dolorosán (balról) és a Szent Sír bazilika (jobbról)