„A kis Erdély volt a nagy Magyarország megmentője, a magyarság leghatalmasabb védvára és oltalmazója, hiszen itt, a Kárpátok ölében ápoltatott az a hősiesség, szabadságszeretet és alkotmányos érzület, amely kisugározva az egész nemzetre, megvédte őt a beolvadástól.”

(Orbán Balázs)

Erdélyi uatzás a "Határtalanul" program keretében

2017. június 4.

A "Határtalanul" program keretében valósult meg májusban a hetedik évfolyamosok erdélyi kirándulása, amelyről egy témanap keretében számoltak be iskolánk diákjainak a résztvevők és a szervező tanárok. A témanapot - immár hagyományosan - összekötöttük a Nemzeti Összetartozás Napjával.

Bővebben: Erdélyi uatzás a "Határtalanul" program keretében

 

kokarda 1

Március 15-én Gyergyószentmiklóson ünnepeltek a balassis diákok

2014. március 20.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében iskolánk néhány tanulója Gyergyószentmiklóson töltötte nemzeti ünnepünket, március 15-ét.
Az utazáson a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének diákjai képviselték a Balassi Gimnáziumot, akik részt vettek a testvériskolánk, a Salamon Ernő Gimnázium megemlékezésén.

Bővebben: Erdélyi utazás - 2014. március

Balassisok a gyergyószentmiklósi szavalóversenyen

2013. november 12.

November 7. és 9. között iskolánk képviseletében Laskovics Tímea (12. A) és Ballonyi Fanni (9. B)  vett részt a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium szervezésében megtartott szavalóversenyen. A testvériskolai kapcsolatok ápolásán túl szép eredményeket is elértek tanulóink ezen a színvonalas vetélkedőn.

Bővebben: Balassisok a gyergyószentmiklósi szavalóversenyen

kokarda 1Március 15-én Gyergyószentmiklóson ünnepeltek a balassis diákok

2013. március 18.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében iskolánk néhány tanulója Gyergyószentmiklóson töltötte nemzeti ünnepünket, március 15-ét.
Az utazáson a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének diákjai képviselték a Balassi Gimnáziumot, akik részt vettek a testvériskolánk, a Salamon Ernő Gimnázium megemlékezésén, Laskovics Tímea 11. évfolyamos tanuló pedig egy Petőfi-verssel lépett fel az ottani iskolai műsorban. A diákcsoport a megemlékezés után kirándulást tett a Békás-szorosnál, valamint az oda- és a visszaút során Segesvár és Kolozsvár városát tekinthette meg.

Bővebben: Gyergyószentmiklóson ünnepeltek a balassis diákok

Erdélyi osztálykirándulás

2012. szeptember 19.

A 8. b osztály tanulói Marosiné Dékán Andrea osztályfőnök és Faragó Ildikó tanárnő vezetésével Erdélyben töltötték őszi osztálykirándulásukat.

A hat napos körutazás során a magyar irodalomhoz és történelemhez kapcsolódó emlékhelyeket és Erdély természeti látványosságait kerestek fel a diákok.

Az utazás programját hamarosan közzétesszük.

Bővebben: Erdélyi osztálykirándulás

  Március 15-én Gyergyószentmiklóson ünnepeltek a Balassi diákjai

   2012. március 18.

1994 óta hirdeti meg a Rákóczi Szövetség március 15-ei diákutaztatási programját középiskolások számára, hogy a Kárpát-medence valamely határon túli településére utazzanak, s ottani magyar diáktársaikkal közösen ünnepeljenek. Ebből a célból érkezett a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium néhány diákja Gyergyószentmiklósra, hogy részt vegyenek és közreműködjenek a Salamon Ernő Gimnázium iskolai megemlékezésén.

Bővebben: Március 15-én Gyergyószentmiklóson...

Csíksomlyón és Gyimesben a balassisok

2012. március 18.

A március 15-ei diákutaztatási program keretében Gyergyószentmiklósra érkezett diákok és kísérő tanáraik - az ünnepségeket követő napon - kirándulást tettek Csíksomlyón és Gyimesben. A mellékelt képeken az ottani márciusi téli viszonyok között láthatjuk a híres búcsújáró helyet, illetve a Gyimesi-szorosban, az egykori ezeréves határon álló Rákóczi-vár romjait.

Bővebben: Csíksomlyón és Gyimesben a balassisok

Képek és beszámolók a korábbi évek erdélyi táborozásairól

2010. július 

2010 nyarán egyhetes erdélyi táborozás résztvevői lehettek iskolánk érdeklődő diákjai. A program során egy részletes körutazás keretében megtekintették a Székelyföld és Dél-Erdély történelmi, kulturális nevezetsségeit. A program alkalmat adott arra is, hogy diákjaink megismerkedjenek kerületünk testvérvárosával, Gyergyószentmiklóssal, hiszen a székelyföldi tartózkodás során szállásunk a helyi Salamon Ernő Gimnázium kollégiumában volt.


2009 nyarán egy háromnapos erdélyi körutazást tettünk
, melynek célja a Partium és Dél-Erdély magyar történelmi emlékhelyeinek felkeresése vol. Kirándulásunkról beszámolt a Hírhozó c. kerületi újság is.

Bővebben: Korábbi évek erdélyi táborozásai