A magyar kultúra napja a Balassiban

2017. január 22.

1989 óta már évente megemlékezünk erről a napról, amit a magyar kultúrának szentelünk. Igazi csapatmunkával, a gimnázium 10. évfolyamos emelt magyar csoportja és a 12.-esek, rádióműsorral és az Anyanyelvápolók Szövetségének tíz kérdéses írott formájú játékával színesítették ezt a napot.

Az immáron szinte az egész iskolában megszólaló iskolalárádió lehetőséget nyújtott arra, hogy elkerülhető legyen az ünnepélyek zsúfoltsága. A jó szervezésnek köszönhetően a diákok nyugodt körülmények között hallgathatták meg az összeállítást.Tudtak figyelni a tartalomra, amelyben nemcsak arról szerezhettek tudomást, ami már eddig is ismert volt számukra.

Meghallgathattak egy  riportot , amelyben az utca emberét kérdezték meg arról, hogy vajon tudják-e a magyar emberek, hogy mit ünnepelünk ezen a napon. Nemcsak Kölcsey Ferenc nevét hallhatták újra a gyerekek, nemcsak az 1823. január 22-ét jegyezhették meg, hanem a jó húsz évvel később a költeményhez komponált zenéhez kapcsolódóan Erkel Ferenc elmélkedését is megszólaltattuk.  A harang mint motívum, megszólalt  a pozsonyi visszaemlékezésben, amikor  a zeneszerző, tanárának gondolatait visszaidézte. A műsor végén még arról az érdekességről is hallhattunk, hogy a magyaroknak van Himnusz-szobruk, amit V. Majzik Mária többszörösen kitűntetett képzőművész alkotásaként a Budakeszi Vadaspark közelében találhatunk, s több osztály már kirándult is erre a helyre, s „élőben” meghallgathatták a harangjátékot.

A műsor zárásaként egy online-kvízjátékot használtunk fel, s a legjobb teljesítményt nyújtó tanulók jelképesen, a kultúra ponyvájáról választhattak egy-egy olyan könyvet az aulában, amelyeket a szülők és diákok hoztak be, a nemes összefogás eredményeként létrehozott OLVASÓKUCKÓ számára.
Ily módon mai napon a könyvtár is bővült egy kellemes kis olvasórésszel,  amely az intellektuális regenerálódást szolgálhatja.  Köszönjük a szülők szíves közreműködését, a program sikeresen megvalósult.