Dr. Kiss Gáborné: Emlékezés Juhász Jenő tanár úrra

2017. január 10.

Két éve tanított már a Fürst Sándor Gimnáziumban, amikor 1956-ban, az első latinóránkon találkoztam vele. Az órákon nemcsak grammatikát tanultuk, szövegeket fordítottunk, hanem a római műveltség maradandó értékeit is közvetítette számunkra. A római embereszmény példáit közel hozva nevelt minket kitartásra, hazaszeretetre, emberségre.

Tanóráit sohasem éreztük unalmasnak. Végtelen türelmével, csendes humorával segített bevezetni a számunkra oly nehéz latin nyelv rejtelmeibe, a római szerzők gondolatvilágába. Ismertük jól, ha a bajusza alatti kis mosoly megjelent az óra elején arcán, tudtuk, hogy fel lehet vetni kedvenc témáiból egy kérdést, amiről aztán az óra végéig belemelegedve mesélt. Nemsokára rájöttünk, hogy ő is szívesen partner volt a mi kis cselünkben.
Mesterségbeli tudásából, a szakma iránti alázatából tanárgenerációk tanulhattak. Pályaválasztásomban is meghatározó szerepet játszott, ezért az egykori tanítványból  latintanár lett, aki majdani kollégaként is sokat tanulhatott tőle.

Olyan ember volt, akire Horatius szavai illettek legjobban: “ Integer vitae scelerisque purus” /Feddhetetlen és tiszta életű/

Dr. Kiss Gáborné
Szemerédy Gizella