angollogo

Olaszországi diákcsere program

2011. október 11.

Október első napjaiban 15 diákunk olasz csereutazáson vett részt. Az utazás elsődleges célja az angol kommunikációs képességek fejlesztése volt, melyet nemcsak a pescarai családoknál és a helyi iskolában gyakorolhattak diákjaink, hanem az utazás feltételeként megszabott angol nyelvű könyv elolvasása és feldolgozása kapcsán is.

Az About a boy című Nick Hornby bestseller mindkét fél számára kötelező olvasmány volt, melyet a könyvből készült filmadaptációval összevetve feladatlap formájában dolgoztak fel a diákok. A fogadó iskola könyvtárában eltöltött foglalkozásokon pedig a magyar és az olasz oktatási rendszer sajátosságait összehasonlító kérdőív kitöltése közben gyakorolhatták tanulóink az angol nyelvet. Érdekes elemzés készült a gyerekek által megszerzett információk alapján a pescarai és balassis diákok szabadidős tevékenységeiről, kedvenc tantárgyukról, utazási szokásaikról és világnézetükről, értékrendjükről is. Eközben bepillanthattak tanulóink a hétköznapi iskolai életbe is: órákat látogathattak, a büfében együtt pizzáztak illetve robogóval közlekedhettek.
A tanulással kapcsolatos tevékenységeket jól egészítették ki a színes programok. Múzeumlátogatás keretében ismerkedhettek meg tanulóink Olaszország Abruzzo régiójának történetével és szokásaival, Gabrielle d’Anunzio olasz költő életművével. Egész napos kirándulásainkon pedig a varázslatos olasz falvak építészetében és elbűvölő templomaiban gyönyörködhettünk, szemünket pedig a tengerparttól a magas hegyekig változatos természeti csodákon legeltethettük. Az időjárás is velünk volt: mezítlábas séta a tengerparton, a bátrabbak számára még fürdőzés is belefért a programba.
Az egyik legérdekesebb attrakció a Cecco Tésztagyár látogatása volt, ahol végig követhettük a híres olasz eledel elkészítésének fázisait. És nem távoztunk üres  kézzel, mindenki két kilónyi spagettit illetve  penne tésztát kapott.
A vendégszeretet magasiskolájával találkoztunk a családoknál is. Az olasz házigazdák lesték a magyar diákok kívánságait, igyekeztek bemutatni mind gasztronómiai mind kulturális kincseiket.
A programnak áprilisban lesz folytatása, amikor a pescarai tanulók látogatnak el hozzánk. Akkor Pirandello egyik regényének és Szabó Magda Abigéljének a feldolgozására kerül sor.

A programhoz kapcsolódó dokumentumok: